Vann ødelegger mest

Vann ødelegger mest
Vann gjør flest skader i norske hytter, hus og leiligheter. Her har du mye å spare på forebygging.

Det er langt mer sannsynlig at hjemmet ditt får skader som følge av vann, enn at du rammes av brann eller innbrudd.

‒ I 2013 ble det innmeldt 64.000 vannskader i norske hus, leiligheter og hytter. Til sammenligning ble det meldt inn 25.000 brannskader og 35.000 tyverier, sier Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i If forsikring.

Selv om vann i seg selv ikke høres så skremmende ut, kan skadeomfanget være omfattende. Det krever tid og penger å rette opp skaden og ofte må du flytte ut av boligen mens reparasjonene pågår.

Omfanget øker

‒ Vannskader i hjemmet skaper en uro i hverdagen. Kanskje må du rive hele kjøkkenet, og vente på at vannet skal tørke opp før du igjen kan bygge alt opp på nytt, sier Vennesland.

Hun forteller at antallet og omfanget av vannskader i norske hjem og hytter har økt dramatisk de siste årene.

‒ Antallet vannskader økte med 17,2 prosent i 2013 sammenlignet med året før. Samtidig økte erstatningssummene. Det ble betalt ut 2,3 milliarder kroner for vannskader i 2013 – og det er en økning på 14,6 prosent fra 2012.

Forsikringsselskapene stiller krav

Noe av årsaken til økningen er været - med kulde og store nedbørsmengder. Men mange av skadene skyldes også lokale forhold inne i huset. Her er det mye du som boligeier kan gjøre for å forebygge skader.

‒ Det er viktig at VVS-anlegget er utført og godkjent av autorisert rørlegger, slik at det følger sikkerhetsforskriftene, sier Vennesland.

Hun sier folk må være klar over begrensningene i erstatningene som forsikringsselskapene betaler ut ved vannskader.

‒ If stiller for eksempel krav om at folk må ha på tilstrekkelig med varme, slik at ikke vannrør sprekker i vinterkulda. Boligeiere må også teste at hovedstoppekrana fungerer. Vaskemaskin og oppvaskmaskin bør ikke brukes om natta eller når huset står tomt. Det er lurt å stenge av vanntilførselen når vaskemaskina ikke er i bruk. Det er et krav at innvendig hovedstoppekran stenges i fritidsboliger på fravær mer enn tre dager for at du skal kunne få erstatning ved vannskade, sier Vennesland. Dette er også en god rutine å følge for egen bolig ved langtidsferie.

Hva med fuktskader?

Vannskader kan også være skjulte og gjøre ødeleggelser over tid. Fagsjef for oppgjør eiendom i If, Arne Lycke, sier den viktigste forebyggingen her er at huseiere følger med og reagerer hvis de oppdager fukt. Godt vedlikehold gir også gode muligheter for å unngå skader.

‒ Fuktproblemer skyldes flere årsaker, som lekkasjer, konstruksjonsfeil, dårlige ventilasjon, vanndamp og vasking og tørking av tøy, sier Lycke som deler denne sjekklista for å unngå fuktskader:

Forebygging av fuktskader:

  • Ventilasjon. Sørg for god ventilasjon så fukten slipper ut. Et baderom bør ha avtrekksluke og luftspalte i døren. 
  • Membran. Membranarbeid i våtrom må være korrekt utført for å fungere som en tilstrekkelig fuktsperre.  
  • Produktvalg. Muggsopp trives svært godt på gipsplater. Vurder å skifte til såkalte våtromsplater som regnes som et sikrere alternativ. 
  • Tørt baderom. Tørk opp alt vannsøl etter dusjing, og luft godt dersom luften føles fuktig. Rens sluk hvert halvår. Sjekk mulige lekkasjer fra avløp i skap. 
  • Hold øye med potensielle fuktkilder. For eksempel badstue, vaskemaskin og tørketrommel, i tillegg til baderom og dusjsone. Rom som ligger inntil dusjvegg bør sjekkes nøye for å unngå fuktskader i veggen. 
  • Kjøkken. Sjekk jevnlig inne i benkeskap for lekkasjer fra avløp. Det samme gjelder for fukt etter kondensering fra kjøleskap og fryseskap

Utvendig

  • Hold sluk og avløpsveier åpne  
  • Inspiser og rens jevnlig taksluk/terrassesluk – og nedløp for rusk og rask. 
  • Utvendige rister og kummer også utenfor egen eiendom bør holdes åpne. Dette er viktig i perioder med kraftig nedbør og/eller snøsmelting.

Hvordan står det til med rørene dine? Vi kan gjennomføre en vannsjekk, for å være sikker på at hjemmet ditt ikke rammes av vannskader.

Kontakt

Postadresse:
PB 18, 2006 Løvenstad
Besøksadresse:
Øvre Rælingsvei 82 2005 Rælingen

Telefon: 63 83 60 50
Epost: steinar@lorenskogvvs.no

Se kart >>